Mijn aflossingsvrije hypotheek loopt af, wat nu?

Veel huiseigenaren hebben tot 2013 een aflossingsvrije hypotheek kunnen afsluiten. Op dat moment de goedkoopste en dus een heel aantrekkelijke vorm van lenen. Maar het is voor deze huiseigenaren nu wel het moment na te denken over het moment wanneer de hypotheek afloopt.

Hypotheekrenteaftrek

Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek, kunt u tegenwoordig nog kiezen uit twee hypotheekvormen: annuïteiten- en lineaire hypotheek. Dat was tot drie jaar geleden nog anders. Toen kon men ook met een aflossingsvrije hypotheek in aanmerking komen voor de hypotheekrenteaftrek. Met het veranderen van de woningmarkt, zijn ook de regels van de hypotheekaanvragen aangepast. Een van die regels is dat u alleen nog in aanmerking komt voor de hypotheekrenteaftrek als u geleidelijk aflost op uw hypotheekschuld. En dat kan met een annuïteiten- of lineaire hypotheek.

Betaalbaarheid in gedrang

Het probleem waar veel huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek tegenaan lopen, is dat de maandlasten behoorlijk kunnen stijgen op het moment dat de hypotheek omgezet wordt in een annuïteiten- of lineaire variant. Op deze hypotheek moet namelijk worden afgelost, met als gevolg een stijging van de maandlasten. In combinatie met eventueel wegvallen van inkomsten door, bijvoorbeeld pensionering, maakt dat de betaalbaarheid van de hypotheek in het gedrang kan komen te staan. Uiteraard is de zeer lage rente van het moment juist een goed moment om de hypotheekvorm te wijzigen, de minder te betalen rente kan immers als aflossing worden ingezet!

Maatregelen

Belangrijk is dat huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek, dat is ongeveer 35 procent van alle huiseigenaren, tijdig nadenken over de financiële gevolgen van het verlengen van hun aflossingsvrije hypotheek. Dit geldt vooral voor de mensen met huizen zonder overwaarde of zelfs met huizen die onder water staan. Maatregelen die u bijvoorbeeld nu al kan nemen zijn het opbouwen van vermogen of besluiten periodiek af te lossen.

Recent nieuws