NVM online bieden

De afgelopen jaren met de aantrekkende woningmarkt, hebben wij meerdere keren woningen verkocht door middel van inschrijving. Een traject waarbij veel administratieve handelingen komen kijken. Als makelaar willen wij proberen voor de verkoper een goede opbrengst te genereren en wij willen de aspirant kopers allemaal de zelfde kansen geven om de woning te kopen. 

Toch begint het fenomeen 'inschrijvingen' een wat vervelende bijsmaak te krijgen. Potentiële kopers voelen zich wat in het nauw gedrukt, soms zelfs ook geirriteerd wanneer ze niet een bod uit mogen brengen. "Als ik een bod van de vraagprijs neerleg, dan heb ik het toch?". Niets is minder waar. Verkopen van een woning blijft nog altijd een zaak van "gunnen". De verkoper bepaalt na gedegen advies bij ons te hebben ingewonnen, welke voorwaarden voor hem/haar het voordeligst zijn en dat is het goed recht van de verkopende partij. 

Boos en gefrustreerd haken dan soms kijkers af. Best begrijpelijk ook, want je weet niet of je laag zat met je bod of juist veel te hoog.

De NVM heeft sinds enkele weken een nieuwe tool ontwikkeld. NVM-Online bieden. Daarmee springen ze in het gat, waarbij er transparant en snel, zonder inmenging, zaken kan worden gedaan. De woning wordt op een eigen NVM site aangemeld. De kijkers krijgen een uitnodiging voor het betreffende pand en vanaf een bepaalde datum en tijd krijgen zij een vastomlijnd tijdslot waarbinnen zij een bod uit kunnen brengen met de daarbij voor hen geldende voorwaarden. Zonder naam, anoniem en met de mogelijkheid te kijken wat die ander biedt, wordt het voor kijkers/kopers allemaal een stuk inzichtelijker.

Uiteindelijk is het natuurlijk altijd de verkoper die bepaalt, wie hij de woning gunt.

Nadat de woning is gegund, zal binnenkort door de NVM ook de mogelijkheid aanwezig zijn om de resterende bieders met een druk op de knop te laten weten dat de woning is verkocht.

Nadat de koop is gesloten, wordt de administratieve afwikkeling, de opmaak van de overeenkomst en het verstrekken van de gegevens weer opgepakt door de makelaar en zal het dossier verder via de reguliere werkstromen worden afgewerkt.

Al met al voor u als kijker/koper maar ook voor ons als makelaar, een waardevolle tool die toevoeging heeft op ons huidige manier van werken. Transparant, eerlijk met dezelfde mogelijkheden voor elke bieder.

We gaan er mee pionieren en hopen dat het zowel u als klant alsook ons als makelaar gaat bevallen.

mei 2020  Ida van der Velde

Recent nieuws