Verlaag je hypotheekrente

Verlaag je hypotheekrente!

Er zijn een aantal manieren om de rente die je betaalt op je hypotheek te verlagen. De makkelijkste is natuurlijk te wachten op het moment dat de bank weer met een nieuw rentevoorstel komt zodra je huidige rentecontract afgelopen is. Dat zou echter nog wel eens een tijd kunnen duren. Ik geef je een paar mogelijkheden om wellicht nu al je rente te verlagen.

Hypotheek oversluiten
Hiermee breek je jouw huidige rentecontract open en sluit je weer een nieuwe renteperiode af tegen de huidige lage rente. Dit kan bij jouw huidige bank maar ook bij een andere geldverstrekker. Oversluiten is echter niet gratis en alleen zinvol als je de kosten die je maakt terugverdient met de lagere maandlasten. Vaak is dit het geval maar het kan geen kwaad dit eens door te laten rekenen.

Haal de risico-opslag van je hypotheek
Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie, dan kan het zijn dat je aan jouw bank een risico-opslag betaalt op je rente. Door aflossingen op je hypotheek of door waardevermeerdering van je woning is deze opslag misschien helemaal niet meer nodig. De bank zal deze opslag niet op eigen initiatief verwijderen, dus je zult zelf het verzoek daartoe moeten doen. Door het laten vervallen van deze opslag kun je al gauw enkele honderden euro’s per jaar besparen.

Zet je hypotheek om naar een hypotheek met NHG
Heb je een vrij hoge hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning en kwam je bij het aangaan van de lening niet in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie? Dan betaal je met zekerheid de hoge risico-opslag die ik hierboven beschreef. Heel vaak is het in een later stadium wél mogelijk om deze hypotheek om te zetten naar een hypotheek met NHG, waardoor de rente fors naar beneden kan. Dit kan zomaar een rentedaling van 0,4% tot zelfs 0,8% opleveren!

Leen bij de familiebank
Heb je ouders of andere familieleden die klagen over het feit dat hun spaargeld bij de bank niets meer oplevert? Overweeg dan om een (deel van de) lening bij hen te nemen. Dit werkt aan twee kanten voordelig: je ouders krijgen meer rendement op hun spaargeld en jij betaalt een lagere rente dan bij de bank.

Advies nodig voor jouw situatie? Bel of mail gerust!

Overbosch financieel Advies  0651032374

Recent nieuws