Zelf te koop zetten of toch een professioneel makelaar?

Ik wist het wel… dat ging ik fijn zelf proberen! Met de hedendaagse mediamogelijkheden is het zo gebeurd. Even snel je woning verkopen. Wat foto’s op Facebook, Instagram of Twitter en voor je het weet krijg je van alle kanten berichten van mogelijke potentiële kopers. Dat is een fluitje van een cent. Op menig verjaardagsfeestje zal al vaak met veel bravoure zijn verteld, dat “het huis zichzelf wel even heeft verkocht, zonder makelaar. Zelf gedaan!” Een veelgehoord argument is dat die makelaars nergens goed voor zijn, veel te duur en dat kunnen verkopers ook wel 'even' zelf. Helemaal met je eens… zolang het allemaal goed gaat. Stel je hebt de wens te willen verhuizen. Je hebt een leuke woning en je denkt dat deze ook wel courant in de markt ligt. Dan is het verleidelijk de verkoop zelf te doen, zeker met zoveel zoekers op deze schaarse woningmarkt. Wat levert deze manier van verkoop eigenlijk op naast het niet hoeven betalen van een makelaarscourtage? Heb je hier wel eens over nagedacht?

Je hebt al vlot je koper gevonden en je maakt afspraken over en weer over de prijs en wanneer jullie de woning willen gaan overdragen en dan? Heb je gedacht aan alle randvoorwaarden die bij een koop horen? Voorbehouden, bedenktijd, notaris? Allerlei zaken die geregeld moeten worden terwijl je zelf toch misschien ook verder wilt met de aankoop van je nieuwe woning. Er moet verhuisd worden, ingepakt, zaken geregeld, naast deze verkoop die natuurlijk lekker “rap” is verlopen!

Als je dan al wel alles onderling hebt geregeld, wat koopt je koper dan? Je woning, ja dat is waar maar hoeveel weet de koper nu eigenlijk van je woning en hoe heb je dit vastgelegd. Wat nu als er na de overdracht iets behoorlijk mis gaat, zoals een doorzakkende vloer, lekkende leidingen, ramen die lek blijken, wat dan? Hoe ga je dit als verkoper oplossen en wie is waarvoor aansprakelijk. Heb je je hierin verdiept, of zie je wel hoe dat balletje gaat rollen? Het kunnen hele vervelende situaties worden waarbij je als verkoper aansprakelijk gesteld kunt worden voor ontstane schade en er is dan niemand die dit uit handen neemt. De koper, in dergelijke gevallen ook vaak zonder aankoopmakelaar handelend, zit met dito problemen… wie gaat er helpen. In een tijd van drukte en stress, verbouwen, verhuizen, administratieve rompslomp, komt er dan ineens ook nog eens een kwestie waar je niet op had gerekend. Wat nu als je koper op de valreep de financiering niet rond krijgt en jij hebt intussen reeds je nieuwe woning gekocht en je hebt alleen mondelinge zaken afgesproken… pech gehad, jouw woning is niet verkocht en jij zit aan een nieuwe woning vast!

Zeker, een makelaar kost geld! Voor dat geld krijg je ook het nodige terug, laat dat vooral ook duidelijk zijn. De makelaar die je de opdracht geeft om jouw woning te gaan verkopen zorgt namelijk voor een complete prestentatie van je woning, onderzoekt de staat van onderhoud van de woning, zorgt ervoor dat jij als verkoper voldoet aan je informatieplicht voor een toekomstige koper, maakt dat er een compleet pakket ligt voor de koper waaruit duidelijk blijkt wat er verkocht wordt en verschaft daarmee duidelijkheid over de rechtspositie van de verkoper, de bestemming van de woning, de staat van onderhoud van de woning en ondersteunt de verkoper in de verkoop van zijn woning. Dit is van een zeer grote toegevoegde waarde, want de makelaar onderhandelt de koopprijs voor je, bewaakt de termijnen na de verkoop, zorgt voor doorzending naar een notaris en na de gesloten koop is hij/zij ook het aanspreekpunt wanneer er zaken mis dreigen te gaan of wanneer er gebreken aan het licht komen die door niemand zijn opgemerkt. In dergelijk geval is het plezierig dat er een professional is, die met en vóór partijen op zoek gaat naar een oplossing en die eveneens op de lange termijn de belangen van een verkoper blijft behartigen. Als verkoper heb je het voordeel dat de verantwoordelijkheden die samengaan met het verkopen van je woning grotendeels bij de professional komen te liggen. Dit kan je persoonlijk een hoop kopzorgen schelen. Uiteindelijk is de makelaar zijn/haar geld dubbel en dwars waard.

Mocht je dus op het punt staan je woning te verkopen, of een woning aan te kopen, denk dan even aan de lange termijn. Het loont om een professional in te schakelen.

maart 2019 - Ida van der Velde

Recent nieuws